Монтаж

ПОДГОТОВКА

 1. Изисквания към повърхността на стената

1) Повърхността трябва да бъде равна, суха, чиста и гладка, солидна.

2) Старите повърхности на стената трябва да бъдат загладени и грундирани с грунд на водна основа с цел стягане на ронливия слой на повърхността.

3) Изисквания за работната среда: отворете прозорците и се уверете, че помещението е чисто и проветрено.

 1. Подготовка за монтаж на продукта

Извадете панелите внимателно.

Наредете панелите.

Отворете кутията и поставете панелите в помещението, за да се изравни влагата на панела с тази на работната среда с цел предотвратяване на прекомерното разширяване или свиване след монтирането.

 1. Необходими инструменти

метър, нивелир, молив, пистолет за нанасяне, кофа, четка, шпатула, шкурка

 1. Помощни материали

- Акрилна фугираща смес на водна основа

- Акрилна боя

- Акрилен грунд

- Лепило

СТЪПКИ ПРИ МОНТАЖА

 1. Измерете стената и планирайте дизайна

1) Измерете и маркирайте хоризонтално и вертикално мястото за монтаж.

2) Изберете желаната форма за монтаж. Наредете панелите на пода, завъртайки ги преди да пробвате да поставите на мястото за монтаж, осигурявайки правилния монтаж на желаната форма.

3) Ако мястото за монтаж не е с квадратна форма или просто пресича съединението на групата от панели, образуващи желаната форма, панелите могат да бъдат отрязани с нож.

 1. Залепете с мултифункционално лепило

1) Ползвайте мултифункционалното лепило за поставянето на точки на всеки 30 до 50 мм върху равната повърхност. Особено по ръба на панелите, мястото за поставяне на лепило трябва да бъде на разстояние от 5 мм от ръба с цел да се избегне разтичане на лепилото.

2) След поставянето на лепило под формата на точки върху панелите, поставете панела върху стената.

3) Фугата между панелите трябва да бъде с ширина от 1,5 мм с цел допълнително наместване в случай на изкривяване на панелите, причинено от влага в помещението. По-добре е да използвате кръстчета за полагане на плочки.

 • Притиснете панела, за да се осигури прилепването към повърхността на всички краища и ръбове, избягвайте силно натискане върху релефните части. По-добре ще бъде да отделите един час за изсъхване, след това преминете към следващата стъпка.
 • 5) Ползвайте ножа за тапети или шкурка, за да почистите фугите с цел тяхното изглаждане и оформяне.
 1. Грундиране

1) Грундирайте повърхността с грунд на водна основа с цел запечатването на повърхността и пазете панелите сухи така, че разширяването и контактът да бъдат редуцирани. Ще бъде по-добе да грундирате два пъти.

2) Изсъхването ще отнеме най-малко два часа, като времето за това ще бъде малко по-дълго през зимата и през сезони с по-голяма влага.

 1. Фугиране

1) Запълнете фугите с акрилна емулсия, нанасяйки я по протежението в една посока. Емулсията трябва да е на водна основа и да може да бъде боядисвана.

2) Доброто изсъхване на емулсията обикновено отнема два часа. След това използвайте шкурка (120 – 300 MU) или суха кърпа за почистването на фугите с цел всички те са бъдат равни и гладки.

3) Акрилната емулсия за запълване на фугите също така може да се използва за отстраняването на пукнатини, вдлъбнатини и дефекти по панелите.

 1. Боядисване

1) Уверете се, че повърхността е суха и чиста. Ако краищата трябва да се запазят се препоръчва боядиването на стената с на водна основа, ползвайки четка или спрей и маскираща лента. Обикновено трява да се боядиса два пъти, като след всяко боядисване трябва да се изчака около 2 часа, но ако влагата е над 60 % това ще отнеме повече от два часа.

2) Цветове на боите. Желаният цвят може да бъде постигнат от професионалист при закупуването на боите.

БОЯДИСВАНЕ С ПИСТОЛЕТ

За боядисването на стената е по-добре да използвате пистолет, по този начин боята ще бъде по-гладка и равна. Препоръчваме ползването на пистолет - той е малък и много удобен, особено ако трябва да се избегне замърсяване на работната среда.